A fiatal búza friss leve természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és klorofillt tartalmaz.
- Tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van.
- Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosav a megfelelő arányban lelhető fel benne.
- Az egyik leggazdagabb A- és C- vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E-, F-, K-, és B- vitaminokban.
- Enzimek sokasága, amelyek az emberi szervezetben lejátszódó percenkénti sokmillió biokémiai reakciót vezénylik és ellenőrzik. A búzafűlé magas enzimtartalma miatt azonnal reakcióba lép a mérgekkel, és a gyomorban összegyűlt nyálkával.
- Klorofill, amely a növények napenergia hasznosításának anyagi eredménye. Szerepe a növényen belül az, hogy szén-dioxidot vesz fel, és oxigént ad le, miközben ATP-t termel , amely a biológiai folyamatok kémiai energiaforrása. Molekulaszerkezetét tekintve nagy a hasonlóság a vér hemoglobinjának szerkezetével, amely viszont oxigént vesz fel, amit a sejtekbe juttat, és onnan szén-dioxidot szállít a tüdőbe. Ezért születhetnek azok a megfogalmazások,
- hogy „a klorofill folyékony oxigén”, vagy hogy „a klorofill tisztítja, újítja a vért”
- Jelentős a B17 tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket.
Összetevőinek felsorolásából is következik a széleskörű alkalmazhatósága, de hozzáférhetőségének nehézségei miatt elsősorban a rákellenes alkotóelemeiről vált híressé . Továbbá:
- Segít az immunrendszer felépítésében, megerősítésében
- Bél-, emésztési, méregtelenítési, problémák esetén segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat, és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer érdekében
- Súlyfelesleg folyamatos leadása
- Normális széklet
- Életerő
- Kisebb fáradékonyság
- Nagyobb munkabírás
- Betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás
- Magas klorofilltartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a - gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van
Klorofill
A búzafű egyik legfontosabb hatóanyaga a klorofill, melyet nevezhetünk a növények "vérének" is. A klorofill az szabad szemmel nem látható molekuláris anyag a növényekben, mely a fotoszintézisért felelős. A fotoszintézis során a növények a Napból származó fényenergia felhasználásával szerves vegyületeket állítanak elő. A világon minden élet ettől a folyamattól függ, hiszen a táplálékunk egy része és a levegőben található oxigénünk is ennek a folyamatnak az eredménye.
Hogy miért is fontos a klorofill a szervezetünknek - a már említett dolgokon túl? A klorofill molekuláris szinten majdhogynem megegyezik az emberi vérrel. Ez az oka annak, hogy a zöld növényekkel (pl.: spenót, sóska) eredményesen kezelhető a vérszegénység is.
- Erősíti a sejteket, méregteleníti a májat, a szennyezést okozó elemeket gátolja. A test minden sejtjének energiát és tápanyagot szállít a véráram útján.
- Klorofill tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében is komoly szerepe van.
Vitaminok
A búzafű leve sok A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B10- és E-vitamint tartalmaz.
- Jelentős a B-17 tartalma. A mai átlagos étrend kb. 400-szor kevesebb B-17 vitamint tartalmaz, mint a természetes népek étrendje, ahol a rák előfordulása igen-igen alacsony. A búzafűlé az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin forrás. Majdnem annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citromfélék, többet a szokványos zöldségeknél. A C-vitamin fontos a bőr, fogak, íny, szem, izmok, ízületek épségéhez.
- Egyenlő arányban gazdag F-, K- vitaminokban.
- Több A-vitamint tartalmaz, mint a zöld saláták, gyümölcsök. Fontos a normális növekedéshez, a jó látáshoz és szaporodáshoz. A B-vitamin energiát ad, támogatja az idegrendszert és az emésztőrendszert. Az agy és a test szabályos fejlődéséhez, valamint a mellékvese működéséhez szükséges. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, antioxidáns hatása elismert, védi a szívet. Elegendő E- vitamin nélkül izomsorvadás jön létre.
Enzimek
A búzafűlében található enzimek aktív összetevői többek között tisztítják a vért, semlegesítik a sejtekben tárolt mérgeket. Ha ezeknek az enzimeknek a mennyisége hanyatlik, az egyenlő az öregedéssel és/vagy különböző betegségek kialakulásával.
- Antioxidánsok: szükségesek a sejtlégzéshez, megkötik a szabadgyököket. (A szabadgyököket a kutatások összefüggésbe hozták szinte valamennyi civilizációs betegséggel; pl.: különböző rákos megbetegedések, korai öregedés, szívbetegségek.)
- Citokróm-oxidáz: egyfajta antioxidáns, mely alátámasztja a sejtlégzést
- Amiláz: elősegíti az emésztést, nagy szerepe van főleg a keményítők lebontásában
- Lipáz: zsírbontó enzim
- SOD (szuper-oxid-diszmutáz): valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejtöregedést.
Aminosavak
A fehérjék úgynevezett aminosavakból állnak. A víz mellett a fehérje a legbőségesebb tápanyag a testben. A test szárazanyag tartalmának több mint 50 % fehérje, tehát elmondhatjuk, hogy egy igen jelentős építőköve az emberi szervezetnek. Az aminosavak egyenesen a vérben szívódnak fel - itt semlegesítik a mérgező elemeket (pl.: nikotin, higany, stb.) úgy hogy átváltoztatják őket oldhatatlan sókká.
Az aminosavak felelősek a sejtutánpótlásért, a hormontermeléstől kezdve az izmok, a vér és egyéb szervek felépítéséig. A testünk csak az elfogyasztott fehérjékből tud újabb sejteket szintetizálni. Felelősek még az immunrendszer működéséért, a jó májműködéséért, a sejtek regenerálódásáért. Akárcsak egy aminosav hiánya is allergiát, kevés energiát, idő előtti öregedést eredményezhet! Allergiás tünetek és betegségek teljes visszafordulását és gyógyulását eredményezi, ha a hiányzó aminosavat pótolni tudjuk a szervezet számára megfelelő mennyiségben. (Teljesen mindegy, hogy milyen jellegű allergiáról van szó: fém-, vagy pollen-, egyéb allergia.)
Ásványi anyagok
Legalább olyan fontosak, mint a vitaminok. Jó karban tartják csontjainkat, fogainkat, védik az anyagcsere funkciókat, a vér pH értékét lúgosítják a magnéziumnak, káliumnak és kalciumnak köszönhetően. A búzafűlében bőven található vas, mely a vörösvérsejtek kialakulásához szükséges, hiánya vérszegénységet okoz.
- Nátrium: segíti az emésztést, a kiválasztást. Szabályozza a folyadékmennyiséget a testben, a vízháztartást.
- Magnézium: A jó izomműködés és a belek épsége miatt fontos. A csontok és a fogak egyik alkotóeleme.
- Nyomelemek: pl.: szelén: rákellenes tulajdonságai miatt vizsgálják.
- Cink: Hajnövekedés, májfunkció, fehérje szintézis miatt fontos.
Így használd
Reggel éhgyomorra igyuk a búzafűlevet. Naponta 1, esetleg 2 kocka ajánlott. A búzafűlé kocka nagyon könnyen kinyomható a zacskóból. Ezután kávéscsészébe tesszük a kockát, és nagyon kevés langyos vizet engedünk hozzá. Műanyag kanállal kevergetve gyorsan feloldódik. Fontos, hogy csak műanyag kanállal. Fémmel ugyanis a lé nem érintkezhet.
Másik megoldás, hogy teáscsészében vizet forralunk, és a csésze fölé helyezzük el a kávéscsészét. Így a víz hője olvasztja fel a búzafűlékockát.
Tehát reggel éhgyomorra igyuk. A hűtőből való kivételtől a fogyasztásig ne teljen el több fél óránál. Miután megittuk, lehetőleg fél-egy órán keresztül ne vigyünk be szilárd táplálékot. Folyadékot viszont igen, sőt, a fogyasztás megkezdése után fokozzuk is a folyadék bevitelt.
A fogyasztás első napjaiban előfordulhatnak kellemetlen tünetek. Például émelygés, hányinger, szédülés, aluszékonyság, álmosság, gyakrabb vizelet ürítés, zsírosabb bőr, zsírosabb haj. Ezek azonban nem általánosak, és 1-2 napig jelentkeznek csak.
Jótékony hatások
- Növeli a vörös vérsejtek számát
- Csökkenti a vérnyomást
- Tisztítja a vért és az emésztőrendszert
- Jó hatással van a pajzsmirigyre
- Lúgosítja a szervezetet, csökkenti a savas közeget
- Méregtelenít
- Erősíti a májat
- Pusztítja a rákos sejteket
- Klorofiltartalma és annak működése nagyban hasonlít a hemoglobinéhoz
- Tisztítja a beleket
- Kiváló hatással van a gyomorra, bélrendszerre
- A szervezetet energiával tölti fel
- Jobb közérzetet biztosít