Oldalunk cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben lehessen részed, amikor nálunk jársz. Az "Rendben" gombra kattintva hozzájárulsz az elfogadásukhoz. További tudnivalók az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatók.

Mint minden weboldal, a webshark.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/kotelezo-cookie-hasznalat-tajekoztatas/
Mint minden weboldal, a webshark.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/kotelezo-cookie-hasznalat-tajekoztatas/
Mint minden weboldal, a webshark.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/kotelezo-cookie-hasznalat-tajekoztatas/Mint minden weboldal, a webshark.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/kotelezo-cookie-hasznalat-tajekoztatas/
Mint minden weboldal, a webshark.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/kotelezo-cookie-hasznalat-tajekoztatas/
Mint minden weboldal, a webshark.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/kotelezo-cookie-hasznalat-tajekoztatas/

Jobban csillapítja az ízületi fájdalmat, mint a Panadol!

 

"Az Osteoarthritis (Magyarországon általában arthrosisnak nevezzük; gyulladásos ízületi betegség panaszai és tünetei) vizsgálata közben jutottak erre az eredményre a Kalifornia Egyetem és a Fredericksburg kórház munkatársai, és az eredményeket a Osteoarthritis and Cartilage című magazinban publikálták.

Az arthrosis gyakori formája az ízületi bántalmaknak. Ez a leggyakoribb ízületi betegség, mely jelentősen nehezíti a beteg mindennapi tevékenységeit. Nem tévesztendő össze a reumatoid artritisszel, ami lényegében autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg.

Akiket leginkább érint…

Az oszteoartrózis, tehát az ízületi kopás, degeneráció általában 60 év felett gyakori. Az USA-ban 21 millió ember „élvezi” a tüneteit. Sportolóknál előfordulhat korábban is. Lényege, hogy a csontvégeket burkoló védő porcfelszíni réteg az ízület területén károsodik, és a porc fokozatosan pusztulásnak indul, majd apró csontkinövések képződhetnek. A kopás oly mértékű lehet, hogy a végén már a csontvégek érintkeznek egymással.
Ez komoly fájdalommal jár, nem szólva a károsodásról, a degenerációról.

A betegség főként a teherviselő ízületeket érinti, mint a csípő, térd, kéz, lábfej. Apróbb-nagyobb csontkinövések járulnak még ehhez, illetve az ún. Heberden- vagy Bouchard-csomók, amelyek főként a kézen észlelhetőek.

A túlsúly, az elhízott állapot fontos kockázat. Az ízületekre háruló teher ez esetben még nagyobb, hiszen a saját súlyát is el kell „cipelnie” a betegnek. Ezért mindenfajta súlycsökkentés hasznos lehet, főként a térdet illetően.

A vizsgálat

Kutatók megvizsgálták három korábbi tanulmány eredményeit, melybe összesen 287 beteget vontak bele. A cikk szerint három hónapon át tartó csipkebogyópor szedés eredményeként a fájdalom háromszor hatékonyabban szűnt meg, mint azoknál, akik paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót (Tylenol, Panadol, Anacin-3, Tempra és Datril) szedtek. A csipkebogyó még az alternatív gyógyászat kedvenc hatóanyagánál, a glukozaminnál is 40%-al bizonyult hatékonyabbnak. Ráadásként említik a kutatók, hogy a gyógyszer készítményekkel szemben semmi negatív mellékhatását nem találták a csipkebogyónak.

„Ez egy nagyon fontos hír az artritisben szenvedőknek,” mondta Kaj Winther. „A csipkebogyó hatékonyságán felül, még az is nagyszerű, hogy recept nélkül elérhető bárki számára, miközben semmi mellékhatással nem kell számolni, ez sajnos nem mondható el a fájdalomcsillapítókról.”

A csipkebogyó a gyepűrózsa (vadrózsa) termése. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A-vitamin. Az ízületi problémákra nem az áltermés (bogyó), hanem a termés (a pici magok) hatékonyak.

A csipkebogyó gyógyító hatása

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladás gátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

A növény termését szeptember környékén kell gyűjteni. A magot a hústól el kell különíteni, megszárítani és megdarálni. Egészben emészthetetlen. Porrá kell őrölni és kefírbe vagy ételbe keverve fogyasztani napi egy-két evőkanállal.

Ha nem tudja beszerezni, keressen olyan készítményeket, amiben már eleve benne van. A jobb porcerő készítményekben, és a jobb C-vitamin termékekben megtalálható."

Forrás: Naturhírek

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Ízület