A professzor és munkatársai 25 tanulmányt elemeztek és arra a következtetésre jutottak, hogy az elégtelen szelén ellátottság komolyan hozzájárul a a kor előrehaladtával gyakoribbá váló betegségek és állapotok kialakulásához, úgymint rák, a szívbetegségek és az immunrendszer zavarai.
A leggazdagabb szelén forrás a brazildió (szokatlanul nagy szelén tartalma miatt túl is lehet vele adagolni). Napi 2-3 szem elegendő szelént biztosítana. Érdekes, hogy a nálunk termelt dió szinte semennyit nem tartalmaz szelénből (5mikrogramm/100gramm). Napi 2-3 kilót kellene megenni belőle, hogy elegendő szelénhez jussunk. Ami még jelentős szelén forrás a kagylók és a friss és tengeri halak.
Harc a szabad gyökök ellen
Egészséges öregedés brokkolival? A brokkoli jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyag-összetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag.
A brokkoli szerepet játszhat az idősebb korban tapasztalható immungyengeség leküzdésében.
A brokkoli egyik hatóanyaga a sulforaphane, ami aktivál néhány olyan enzimet a szervezetben, amiknek erős antioxidáns tulajdonságuk van, és emiatt eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel. A szabad gyökök olyan kémiailag instabil molekulák, amik károsítják azokat a sejteket, amikkel kapcsolatban kerülnek, és emiatt elsődleges szerepük van az öregedési folyamatokban és az ezzel együtt járó krónikus betegségek kifejlődésében.
Dr. Andre Nel szerint:
“Az oxidatív stresszel szembeni védekező képességünk fogja meghatározni az öregedésünk gyorsaságát, valamint azt, hogy ez az öregedés miként fog megtörténni. Kutatásunk kimutatta, hogy a brokkoliban található vegyület több módon is fokozza az oxidáció elleni immunharcot és lassítja ennek öregedéssel arányos hanyatlását.”
Akár a nyers csírát fogyasztja valaki minden nap, akár a főtt brokkolit, akár a szulforafán kapszulákat, a hangsúly a mindennapos fogyasztáson van.
Szellemi frissesség – Ginkgo Bilobával
A Ginkgo Biloba levelét évszázadok óta alkalmazza a keleti gyógyászat az idősebb kori agyi vérellátás fokozására. Ez egészséges öregedés nélkülözhetetlen gyógynövénye!
A ginkgo, vagyis magyar nevén a páfrányfenyő számtalan betegség kezelésére szolgál. Először 1436-ban, a Ming dinasztia idején jegyezték le jótékony hatását. 1505-ben már az agy jótevőjeként, s a hasmenés egyik leghatásosabb ellenszereként tartották számon. A Gyógyszereskönyv a ginkgo kivonatot az étvágygerjesztők, emésztési zavart javítók, központi idegrendszert serkentők közé sorolja,emellett külsőleg hályog kezelésére is alkalmas.
Forrás: vitaking.hu