A telomér a kromoszómák végén található szakasz. Nem tartalmaz információt a sejt megújulásával kapcsolatban és minden osztódást követően rövidül egy kicsit. A telomér akadályozza meg, hogy sejtosztódáskor sérüljön a gén által hordozott hasznos információ.
A vizsgálatok
608 stabil állapotú szív- érrendszeri betegséggel kezelt beteget vizsgáltak a “Heart and Soul Study ” részeként. Mérték a telomér hosszúságát a vizsgálat elején, majd öt év elteltével. Szintén mérték két omega-3 típusú, tengeri állatokban található zsírsav, a DHA és az EPA szintjét az összes zsírsav arányában, ugyanezekben az időpontokban. Fontos megemlíteni, hogy az omega-3 zsírokat a szervezet nem tudja előállítani, azok kizárólag táplálékkal kerülhetnek be a szervezetbe. Jellemzően a nyugati típusú táplálkozásban ez a zsírsav az optimális szint alatt kerül csak be a szervezetbe.
Az eredmények
Azt találták, hogy akik vérzsír-szintjében a legalacsonyabb volt az omega-3 zsírsavak aránya, azoknak rövidült az 5 év alatt a legtöbbet (leggyorsabban) a telomérjük. Akik a legtöbb omega-3-at fogyasztották, azok telomérje rövidült a leglassabban. Természetesen, mivel ez egy megfigyeléses vizsgálat volt, az ok-okozati összefüggést nem lehet egyértelműen megmondani. De a szerzők szerint az omega-3 vérzsír-szint és a telomér rövidülés gyorsasága közötti összefüggés azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavak a teloméren keresztül fejtik ki kedvező hatásukat. Ez az első tanulmány, amely egy táplálkozási faktor, tápanyag közvetlen telomérre gyakorolt hatását mutatta ki.
Kommentár:
“Mint a paleolit táplálkozás könyvem első fejezetében olvasható, a telomér a sejtek DNS-ének végén lévő “sapka”, amely a sejtosztódáskor a DNS pontos másolását teszi lehetővé. A telomér az emberi élet biológiai órája, mert minden osztódáskor valamelyest rövidül. És minél több telomér rövidül meg az élet során, annál több hibás DNS-ű sejt keletkezik, és annál valószínűbb a különféle biológiai működészavarok és a rák kialakulásának a kockázata. A paleolit táplálkozás hosszú, egészséges életet ígér, mert az alacsony inzulinszint, az alacsonyabb kalóriabevitel, és az omega-3 fogyasztása védi a telomért. Bővebben lásd a Paleolit táplálkozás könyvemet. A szerzők nem említenek mennyiségeket, de különféle vizsgálatokban általában 2 gramm EPA-t tartalmazó omega-3 napi bevitellel lehet komoly védőhatást elérni.” (Kommentár: Szendi Gábor)
forrás: tenyek-tevhitek.hu