1226 embert vizsgáltak (961 élte túl a 10 évet, ameddig a vizsgálat tartott) és folyamatosan mérték a vérük d-vitamin szintjét. Aztán kettéválasztották aszerint, hogy az eredmény 18.5ng/mL alatt vagy felett volt. Hogy miért pont ezt az értéket választották, nem tudni. Egy egészséges ember vérének D-vitamin szintje ennek háromszorosa. Tulajdonképpen d-vitamin-hiányos embereket vizsgáltak. A nagyon hiányost hasonlították össze a vészesen hiányossal.
Ennek ellenére azt találták, hogy annak a csoportnak, akinek a vérében 18.5ng/mL felett volt a D-vitamin szintje, 8%-al kevesebb lett a cukorbeteg. Volt pár résztvevő, akik vérében 30ng/mL felett volt a vér d-vitamin szintje. Ezek közt egyetlen cukorbeteg sem lett a 10 év alatt.
A vizsgálat értékelésében kijelentették, hogy nem ok-okozati összefüggést találtak, csak szoros összefüggést, de az eredmény meggyőző és tovább kell a vizsgálatokat végezni.
Hasonló vizsgálatok hasonló eredménnyel zárulnak. Például tavaly nyáron a Tufts Egyetem kutatói publikáltak egy eredményt, miszerint napi 2000NE d-vitamin fogyasztása egy éven át 25%-al emelte meg a béta-sejtek (az inzulin termeléséért felelősek) kapacitását.
Más vizsgálatok azt mutatták, hogy nem csak a 2-es típusú diabétesz ellen hatékony a d-vitamin, de az 1-es típus is kisebb arányban alakul ki megfelelő d-vitamin ellátottság mellett, és egyes rákfajták ellen is hatékony ez a tápanyag.
Forrás: Clinical Nutririon, Naturhirek