Az American Heart Association feljegyzéséből kiderül, hogy a koleszterin nem oldódik a vérben a lipoproteinek szállítják a szervezetben. A kutatások azt mutatják, hogy a HDL - nagy sűrűségű jó koleszterin - védi a szív- és érrendszert. Ezzel szemben az LDL - alacsony sűrűségű rossz koleszterin - lerakódik az artériákban, tehát igen káros hatású. Problémák akkor merülnek fel, ha a HDL-koleszterinszint csökken a szervezetben, ami gyulladást okozhat a keringési rendszerben. Ha túl kevés a HDL-koleszterin, akkor csökken a fájdalomellenőrző szteroidhormonok termelődése, a szervezet nem tudja normálisan megemészteni az ételeket, és kevésbé lesz képes energiatartalékokat létrehozni. A túl kevés HDL fájdalmakat és gyulladást okoz, és a legújabb tanulmányok szerint ez a szívbetegség valódi oka.
Természetes gyógymódok a normál koleszterinszint eléréséhez
Van néhány olyan természetes gyógymód, ami segít fenntartani a normál koleszterinszintet, anélkül, hogy a gyógyszerek veszélyes mellékhatásait saját bőrén kellene megtapasztalnia.
1. Zöld tea
A zöld tea több olyan különféle vegyületet is tartalmaz, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét. Egy Brazíliában végzett vizsgálatban, ahol az emberek zöld tea kivonatból készült kapszulát fogyasztottak mindennap, 4,5%-os LDL-koleszterinszint csökkenést eredményezett.
2. Niacin
A niacin, vagy B3-vitamin szintén segít csökkenteni az LDL-koleszterint. Fogyasztása kb. 10%-kal csökkenti a káros koleszterinszintet, és 15-30%-kal növeli a HDL-koleszterint. Mielőtt ezt a kezelési módot választjuk, érdemes megkérdezni egy szakembert a pontos alkalmazási lehetőségről.
3. Articsóka levél kivonat
Az articsóka levele olyan módon segíti a koleszterinszint-csökkenését, hogy korlátozza a testünkben a szintézist. Emelett pedig a kivonat fokozhatja a koleszterin-kiválasztódást a májból.
4. Fokhagyma
Alliin és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Zsírsavcsökkentő hatása nagyon erős. Napi egy-két gerezd fokhagyma - vagy ennek megfelelő mennyiségű kivonat kapszulázva - elfogyasztása akár 10-15%-kal is csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
5. Oldható rostok
A rostban gazdag ételek lassítják a rossz koleszterin felszívódását a belekben, mint például zab, árpa, hüvelyesek, asztalt szilva, alma, sárgarépa, brokkoli. Valamennyi olyan étel hasznos ilyen szempontból, amelynek magas az oldható rost tartalma. Napi 5-10 gramm rost képes 5%-kal csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.
2016.július 18.