1. A K-vitamin fajtái
A K1 vitamin, más néven fillokinon, növényekben fordul elő, főleg a sötétzöld zöldségfélékben; a K1 vitamin közvetlenül a májba kerül és az egészséges véralvadást segíti. A K2 vitamint, más néven menakinont egy bélben levő baktérium állítja elő. A K2 az érfalakba, a csontokba és más szövetekbe jut. A K3, a menadion, a K vitamin egy szintetikus formája, nem ajánlott a bevitele.
2. A K2 védi a szívet
A K2 segít az érfalak meszesedésének megelőzésében, ami szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. A kutatások szerint a K2 segít abban, hogy a kalcium ne az érfalakban és más szövetekben halmozódjon fel, ahol problémákat okozhat. A legfrissebb kutatások szerint nem a K1, hanem a K2 vitamin, D-vitaminnal kiegészítve az, ami meggátolja az érfalak meszesedését, megelőzve ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
3. A K2 vitamin segít a csontritkulás megelőzésében
Az egészséges csontokhoz friss, nyersen fogyasztott ételekre van szükség, amik ásványi anyagokban gazdagok, így a test a saját működéséhez mérten tudja őket hasznosítani. A K2 vitamin az egyik legfontosabb tápanyag ami a csontok tömörségét növelheti. Egyfajta biológiai „ragasztóként” működik, ami segít bejuttatni a kalciumot és más fontos ásványi anyagokat a csontmátrixba. Több kutatás is bizonyította a K2 csontritkulás elleni hasznosságát:
Japán kutatók azt figyelték meg, hogy a K2 megfordítja a csontvesztést, sőt, bizonyos esetekben még a csonttömeget is növeli, csontritkulásban szenvedőknél.
Hét különböző Japán kutatás eredményeit összefoglalva kimutatták, hogy a K2 pótlás 60%-kal csökkentette a csigolyatörések előfordulását, a csípő és egyéb nem csigolyaalapú töréseknél 80%-os csökkenést eredményezett. Holland kutatók arra jöttek rá, hogy a K2 vitamin háromszor hatékonyabb a K1-nél az osteokalcin-szint emelésében, ami a csont építését szabályozza.
4. A K-vitaminok segítenek a rák megelőzésében
Több kutatás is kimutatta, hogy a K1 és a K2 vitaminok hatásosak a rák ellen.
Egy 2003 szeptemberi kutatás kimutatta, hogy a tüdőrákban szenvedőknél a K2 vitaminnal való kezelés lelassította a rákos sejtek növekedését, korábbi kutatások pedig a leukémia kezelésében fedezték fel jótékony hatását. Egy 2003 augusztusi kutatást 30 májrákban szenvedőnél végeztek el; a szájon át szedett K1 vitamin 6 beteg esetében stabilizálta az állapotukat; 7 beteg állapotán javított; 15-nél pedig normalizálódott a prothrombin szint (vér alvadékonysága).
2008-ban német kutatók fedezték fel, hogy a K2 a prosztatarák ellen is jelentős védelmet biztosít, ami az USA-ban az egyik leggyakrabban előforduló rákbetegség. Dr. Vermeer szerint azoknál a férfiaknál, akik a legnagyobb dózisban vitték be a K2-őt, 50%-kal kevesebb volt a prosztatarák kialakulásának aránya.
5. A K-vitamin további előnyei
A kutatók több más egészségre jótékony hatást is tulajdonítanak a K-vitaminnak. Mit lehet tudni még a K-vitaminról?
A K-2 hiány szerepet játszhat az Alzheimer kór kialakulásában is, a K-2 pótlása pedig segíthet a megelőzésben. A K-2 növeli az inzulin érzékenységet; akik több K-2-őt fogyasztanak, azoknál kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség. Helyileg alkalmazott K-vitamin segíthet a zúzódások kezelésében.
A K-vitamin antioxidáns hatású lehet. Mivel a K-vitamin zsírban oldódó vitamin, a felszívódásához zsírok fogyasztására van szükség. Ha a családban előfordult már csontritkulásos, vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, akkor fontos a K-vitamin pótlás a szervezetben. K-vitamin hiányt okozhat, a kevés zöldséget tartalmazó étrend; a Crohn betegség vagy olyan betegségek, amik a tápanyag felszívódást negatívan befolyásolják; bizonyos májbetegségek; antibiotikumok, aszpirin vagy koleszterin gyógyszerek szedése.
Mennyi K2 vitaminra van szükségünk?
Az erjesztett ételek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben a K2-t. A napi ajánlott mennyiség nagyjából 15gr natto (erjesztett szójabab) fogyasztásával elérhető. A natto a japánok nemzeti étele, a legjobb K2 vitamin forrás, ám a nyugati emberek nem rajonganak az ízéért és az állagáért. (A K2-vitamin többi természetes forrása – tojássárgája, csirkemáj, csirkemell, kemény sajtok – keveset tartalmaznak, a megfelelő mennyiséget pótolni belőlük gyakorlatilag lehetetlen.) A másik megoldás étrend kiegészítőkkel pótolni a mennyiséget. Körülbelül 45mcg és 185mcg közötti lenne a megfelelő napi mennyiség.
Mit célszerű még tudni a K-vitaminról? Terhesség és szoptatás alatt az RDA-nál többet nem ajánlott beszedni (65mcg). Illetve, ha volt már valakinek szélütése; szívelégtelensége vagy véralvadás zavara, az orvosával egyeztetnie kell a szedéséről.